Sahte Dolarlar Nedeniyle Türkiye’de Panic Yarattı!
Türkiye’de dolaşıma sürülen 50 ve 100 dolarlık sahte banknotlar, Kapalıçarşı ve döviz piyasasında büyük endişeye yol açtı. Mor ışık ve para sayma makinelerince ayırt edilemeyen ve ATM’ler tarafından kabul edilen sahte dolarlarla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatırken Türkiye Bankalar Birliği (TBB) önemli açıklamalarda bulundu.
TBB: Tüm ATM’lerde Güncelleme Yapılacak
Döviz yatırma ve çekme işlemleri için kullanılan ATM’lerin tamamında TBB tarafından gerekli kontrollerin ve güncellemelerin yapılacağı belirtildi. Bankacılık sektörü, ekonomik faaliyetin sorunsuz devamı ve sahte dövizle mücadele için kamu kurumlarıyla iş birliği içinde olduğunu vurgularken, sahte dövizle mücadele amacıyla ATM’lerdeki para sayma, sahte döviz kontrol ve diğer kontrollerin yapılacağı ifade edildi.
ATM İşlemlerinde Kesintiler Olabilir
Uzmanlar, sahte dolarların genellikle eski seri 50 ve 100 dolar banknotlarında görüldüğüne dikkat çekerek, ATM’lerin ayırt edemediği banknotların döviz büroları tarafından kabul edilmediğini açıkladı. TBB’nin talimatıyla ilgili kurumlara gerekli kontroller hızlıca sağlanırken, ATM’lerdeki yazılım ve donanım güncellemeleri sırasında kesintilerin yaşanabileceği belirtildi.
‘Güncellemeler 10 Güne Kadar Sürebilir’
TÜYEMDER Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Ünver, sahte dolarlarla ilgili yapılan güncellemelerin bir hafta ila 10 gün sürebileceğini belirtti. Döviz bürolarının şu anda belirli dolar türlerinin alım ve satımını durdurduğunu ve bu sürecin yazılım güncellemeleriyle çözüleceğini söyledi.
Büyük döviz büroları, yüksek hacimli döviz ticareti yapan işletmeler ve bankalar genellikle Kisan, Glory ve Ribao gibi markaları tercih ediyor. Sahte dolarlarla ilgili veriler, yurt dışındaki üreticilere gönderilerek yazılım güncellemeleri yapılıyor ve bu süreç uzun sürebiliyor. Bazı bankalarda yazılım güncellemesi tamamlanmışken, bazılarında ise hala devam ettiği belirtiliyor.